Tematică: Executare silită

Suspendarea executării silite reprezintă acel incident procedural care constă în oprirea temporară a executării silite. Suspendarea devine incidentă și are drept scop protejarea intereselor debitorului față de eventualele neregularități privind desfașurarea executării silite, prin sistarea temporară a efectuarii oricaror acte de executare.

Cazurile de suspendare a executării silite:
Unul dintre cele mai frecvente cazuri de suspendare a executarii silite întâlnite în practică este cazul în care instanța dispune această măsură, în urma admiterii cererii de suspendare a executării silite, formulată în cadrul contestației la executare, întemeiata pe dispozitiile art. 719 Cod de procedură civilă.

Dispozițiile art. 719 Cod de procedură civilă prevăd un caz de suspendare judecatorească a executării silite, ce dăinuie până la soluționarea contestației la executare, instanța urmând să pronunțe o astfel de soluție în situația în care va constata existența unor motive temeinice și numai dupa ce, în prealabil, partea interesată face dovada achitării cauțiunii judiciare în cuantumul stabilit de lege.

Astfel de motive temeinice pot fi cazurile în care debitorul, în urma executării silite, ar fi pus în situația de a fi prejudiciat, o eventuală întoarcere a executării silite fiind imposibilă.

Potrivit art. 719 alin. (4) Cod procedură civilă, cazurile în care este obligatorie suspendarea executării, fara a fi necesară plata cauțiunii, sunt:
a) hotararea sau înscrisul care se execută nu este, potrivit legii, executoriu (nu poate fi pus în executare);
b) înscrisul care se execută a fost declarat fals printr-o hotarare judecătoreasca dată în primă instanță;
c) debitorul face dovada cu inscris autentic că a obținut de la creditor o amanare ori, dupa caz, beneficiază de un termen de plata.
Suplimentar cererii de suspendare prevăzute de art. 719 alin. (1) Cod de procedura civila, dispozițiile alin. (7) dau posibilitatea formulării unei cereri de suspendare provizorie a executării silite, până la soluționarea cererii de suspendare introdusă odată cu contestația la executare.

Asupra cererii de suspendare, instanța, în toate cazurile, se pronunță prin încheiere, chiar și înaintea termenului fixat pentru judecarea contestației. Părțile vor fi întotdeauna citate, iar încheierea poate fi atacată, în mod separat, numai cu apel sau, dacă este pronunțată de Curtea de apel, numai cu recurs, în termen de 5 zile de la pronunțare pentru partea prezentă, respectiv de la comunicare pentru cea lipsă.

 

Sa incepem un Proiect Nou!

Adresa

Bd. Ferdinand I 70, Etaj 1, Sector 2, 021393 Bucuresti – Romania

Contact

Tel:+40 21 337 50 00
Email: office@trofin.com
Fax:+40 21 337 50 03