Tematică: Executare silită

Veniturile și bunurile debitorului pot fi supuse executării silite dacă, potrivit legii, acestea sunt urmăribile și numai în măsura necesară pentru realizarea drepturilor creditorilor.
Salariile şi alte venituri periodice ale debitorului, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a)până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b)până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

În situația în care sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
De la aceasta regulă, legiuitorul a instituit o serie de excepții, destinate să asigure protecția socială a debitorului, precum și respectarea unor destinații speciale ale unor sume de bani.

O primă excepție privește persoanele cu venituri minime. Astfel, Codul de Procedură Civilă prevede faptul că veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

Așadar, a fost instituită o insesizabilitate partială în cazul veniturilor din muncă sau din pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, urmărindu-se asigurarea protecției sociale a debitorului, astfel încat veniturile sale să fie executate până la limita subzistenței.

O altă excepție ce privește destinația sumelor cuvenite debitorului este cea referitoare la ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor care nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

Chiar și în această situație, urmărirea în cazul ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor şi sumele cuvenite şomerilor se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.

O ultimă și cea mai importantă excepție de la regula urmăririi veniturilor debitorilor este cea a insesizabilității absolute și totale în cazul alocaţiilor de stat, indemnizaţiilor pentru copii, ajutoarelor pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii. Aceste venituri au o destinație specială, astfel că nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

Sa incepem un Proiect Nou!

Adresa

Bd. Ferdinand I 70, Etaj 1, Sector 2, 021393 Bucuresti – Romania

Contact

Tel:+40 21 337 50 00
Email: office@trofin.com
Fax:+40 21 337 50 03